La vigília de la Festa Major de l'any 1992, a la gravera de l'Alou, una excavadora topava amb una interessant troballa: un ullal de mamut. L'empresa explotadora de la gravera va donar part a l'ajuntament així com al Servei d'Arqueologia, el qual va convocar als tècnics de l'Institut de Paleontologia M. Crusafont i del Museu de Geologia de l'Universitat Politècnica de Catalunya per tal d'avaluar la troballa el dia 27. Aquest mateix dia es decideix fer una excavació d'urgència entre el 7 i el 9 de maig per tal de consolidar i extreure la peça.
Es tractava d'una defensa de mamut d'uns 160 centímetres de llargada i amb un gruix mig de 16. A causa dels sediments dipositats pel Llobregat durant milers d'anys (l'ullal estava en una terrassa fluvial situada a uns 15 metres sobre el riu) i que, malauradament, la peça estava feta malbé a causa del cop amb l'excavadora, no es pot datar amb gaire precissió, però tot fa pensar que l'edat és de 15.000 anys pel cap baix, tot i que podria arribar als 70.000.
Fantàstic! Es tracta potser del primer balsarenyenc de la nostra (pre)història. Recordo perfectament quan es va fer la troballa, i que els diaris en parlaven. Però d'on has tret les fotos?
ResponEliminaDoncs precissament anava a titular l'entrada "El primer balsarenyenc", però realment no ho és, ja que en no trobar-se més restes al voltant, tot fa pensar que l'ullal va ser arrossegat pel riu i dipositat a la gravera... A saber on va morir el pobre mamut...
ResponEliminal'origen de les fotos es un secret...
Que no, que es broma. Formen part de la memòria de l'excavació i es poden consultar al "calaix" de gencat.cat: http://calaix.gencat.cat/bitstream/handle/10687/7906/qmem849_web.pdf?sequence=4