4 d’abril de 2011

Accident al Pont del Riu

La Vanguardia, 15 d'abril de 1924

El dissabte dia 12 d'abril de 1924, un petit bus carregat de gent de Sallent que veníen d'Avinyò de representar una obra de teatre es va estimbar al Pont del Riu. Aparentment, el vehicle no va poder prendre la corba després de baixar per la recta de Puigdorca, i caigué a la riba esquerra del riu, a l'indret on hi havia la font de la Figuera. Per entendre'ns, va passar per entre on hi ha ara el camí que puja cap a la gravera i el malecó. Segons explica Francesc Soler i Castella al llibre "Pàgines viscudes. Vol. I" de la Col·lecció Pau Bròquil, "la joven de Balsareny que casualment estaba asomada en el balcón" era una germana de Romaldo Solà. Aquesta avisà a més gent i a les autoritats i anàren a socórrer als accidentats.
(Clic per veure-ho més gran)

El resultat de l'accident fou de dos morts i varis ferits de diversa consideració com explica la notícia. Vist les fotos i l'alçada del Pont, encara se'n van ensortir prou bé. Tot i així, Josep Seriols "que presenta conmoción cerebral y lesiones gravísimas", va morir cap al 1944 a resultes de les ferides i de l'estat en que va quedar a causa de l'accident. Es dóna la circumstàcia que Seriols era el pare de Jaume Seriols, que juntament amb Llorenç Villuendas i Ramón Camprubí van restaurar vàries esglésies del terme de Sallent i van iniciar les excavacions del poblat íber del Cogulló. Gràcies a la seva germana, he pogut recuperar aquestes tres fotografies que il·lustren l'entrada. Mentre me les cedia, em comentava que la família sempre estarà agraïda a una família de pastissers de Balsareny que van acollir a la mare durant mesos a casa seva mentre durava la convalescència de Josep a l'hospital situat al costat de l'Ajuntament.
(Clic per veure-ho més gran)

(Clic per veure-ho més gran)
Després d'un temps, el grup teatral va repetir de franc al Casino l'obra que havíen anat a representar aquell fatídic dia a Avinyó, en mostra d'agraiment al poble per tal i com s'havia abocat a ajudar-los.