14 d’abril del 2014

14 d'abril de 1931

Font: www.memoria.cat

3 comentaris:

KRT ha dit...

Excel·lent document, Xavi! Gràcies!

S’hi aprecien les firmes dels membres de la junta de govern provisional: Valentí Masplà Suades (alcalde el 1932), Manuel Escalé Magret (de cal Parròquia) i Josep Casadesús Noguera (el Pepito Casadesús). I de la resta de membres del Comitè Republicà: Joan Catalan Gimeno (el farmacèutic, que tres dies després, el 17 d’abril, va ser nomenat alcalde i va dimitir l’agost de 1932), Josep Bassany Riera (de cal Boter), Pere Torres Escaler (de cal Curt, que ja havia estat alcalde als anys 1920-22), Antoni Juncadella Alsina (de cal Sabater), Baldomer Graell Pubill (el Mero dels Neutrals), Josep Rabeya Bartomeus (avi de l’actual alcalde) i Conrad Planas (de cal Devesa).

A alguns els vaig arribar a conèixer personalment. D’altres no, però sí als seus famnliars i descendents.

El secretari, amb tot just 17 anys, va ser Ferran Planes Vilella (germà del Llorenç), qui, al seu llibre ‘El desgavell’ (Selecta, 1969; reeditat sense censura : Club Editor, 2010) explica amb detall com va ser la proclamació de la República a Balsareny.

KRT ha dit...

M'he deixat d'afegir:
A veure qui firmarà la propera!

Xavi ha dit...

Gràcies per identificar les signatures Ramon. Jo havia consultat "El Desgavell" per treure l'aigua clara i, exceptuant les més evidents (Masplà, Casadesús, Catalán -aquesta per la part que em toca-, Juncadella i alguan més), no m'havia ensortit.

Per altra banda, deuria ser emocionant estar a la plaça de l'Ajuntament a les 11 de la nit celebrant la proclamació. Si n'hi ha una pròxima (m'ensumo que si...) no penso perdre-me-la!