9 de març de 2011

Execució al cementiri

Un dels pocs episodis de guerra "estricta" durant la guerra civil del 1936-39 a Balsareny es l'execució dels beats Raimundo i Antoni al davant del cementiri. Segons el llibre Postguerra, de Marc Mas i Soler, arribaren cinc persones en un cotxe amb les sigles CNT i FAI pintades al costat del cementiri i en baixaren cinc persones, tres armades amb fusells i dues cridant, éssent conscients que els duien a afusellar. Cap d'ells era de Balsareny. Allà mateix els abatiren de varis trets.
Raimundo Eloy

Un dels dos ajusticiats era el beat Raimundo Eloy, nom religiós de Narcís Serra Rovira, nascut a Quart (Girona) l'1 de maig de l'any 1876, amb un ampli bagatge dins de l'ensenyament religiós. Havia cursat estudis a Béziers i a Bujedo. Llavors va ser destinat a Barcelona, Sant Feliu de Guíxols, Tortosa, Alcora (on va fundar La Salle) i a Santpedor entre altres.

Francesc Magí
L'altre executat era Antoni Tost Llaberia, nascut a Montroig del Camp (Tarragona) el 17 de gener de 1915. Als 13 anys va ingressar al Noviciat Menor dels Germans de les Ecoles Cristianes de Cambrils, on va rebre el nom de germà Francesc Magí. D'allà el destinaren com a professor a Barcelona i el 1935 rebé destí a Santpedor.

Tots dos foren detinguts a la Fonda Paco, intentant fugir de Santpedor cap a Barcelona a refugiar-se a casa dels familiars d'Antoni Tost havent vist com es començava a perseguir als religiosos, on els conduïren cap a Balsareny per a afusellar-los. Foren enterrats a la cripta de Sant Martí de Sesgueioles i beatificats el 28 d'octubre de 2007 al Vaticà, juntament amb 496 màrtirs més.