14 de març de 2011

La cista megalítica del Pla del Coll

Anant per la carretera de Súria, a l'alçada del quilòmetre 44,9 (això es una mica més andavant de Els Tres Pins), a la banda esquerra, es pot veure la cista neolítica. Tot i que ara ja només es un munt de rocs, es poden apreciar fàcilment les lloses que la formaven.
Estat actual de l'enterrament.
Fou descoberta durant una ampliació de la carretera, i saquejada pels mateixos obrers, tot i que no consta que hi hagués cap mena de parament funerari, apareixent-hi només una gran quantitat d'ossos.
Anys després, al 1977, l'arqueòleg Miquel Cura en una breu nota, la catalogà, acompanyada dels plànols que es reprodueixen més avall. Les proporcions del monument són de 2 metres de llargada, 1,5 d'amplada i 0,9 de fons.
Planta segons Miquel Cura

Seccions segons Miquel Cura
Lamentablement, tal i com es pot veure a la fotografia que vaig prendre el 13 de març, necessita una interveció més que urgent. És una part del patrimoni local que s'està fent malbé o directament desapareixent, ja sigui per deixadesa, falta de diners o per mandra i desconeixement.

4 comentaris:

Santi ha dit...

És curiós que només se'n trobés una, oi? Aquests enterraments eren costosos i laboriosos a l'època, i és estrany trobar-ne només un, tot i que potser ni tan sols s'ha fet una recerca més exhaustiva.

En quant al deteriorament, certament és una llàstima. Qui no conserva la seva història perd les seves arrels, i tan important és saber d'on venim com on anem.

Malgrat tot, si es decidís intervenir, pots comptar amb mi i els meus coneixements d'història pel que calgui.

Xavi ha dit...

Jo també sempre he sospitat que n'hi podria haver alguna més (sempre en direcció sud, a sobre del camp). O també podria haver passat que durant les obres n'aparegués alguna altra i no es donés part... a saber...

En més d'una ocasió s'ha estabilitzat el terreny per a que no caiguessin les lloses, però a causa del camp i la inestabilitat del lloc, cada any tornen a cedir. He parlat més d'una vegada amb una restauradora i sempre em diu el mateix, que ella ho reforça, després cau, ha de demanar permisos per tornar a actuar, passa un altre any i així ad nauseam. Potser en algun moment s'hauria de parlar seriosament amb l'ajuntament...

Unknown ha dit...

Estic fent un fitxer de megalits de la catalunya central, aniria bé saber les coordenades d'aquesta cista.

Xavi ha dit...

Hola Tomàs.

Les coordenades són les següents:
41º 52' 23.44" N
1º 51' 37.05" E

Així i tot, t'agrairia que m'enviessis un mail a xavinovellbulnes@gmail.com ( o que em donessis el teu mail, o forma de contactar amb tu), per enviar-te un mapa més detallat i per comentar alguna cosa més sobre aquest assumpte.

Salut,
Xavi